O tradycji robienia przetworów na zimę, rozmawialiśmy 7 września 2015 w Klubie Poetów i Twórców Ludowych Ziemi Jasielskiej „Michalina”.
Jasielszczyzna ma bogatą tradycję kulinarną, a srogie zimy sprzyjały robieniu zapasów. Spotkanie udowodniło, że tradycja ta jest wciąż żywa. Można było spróbować kiszonych ogórków ze smalcem i pasztetem - to patent Marianny Romanek. Krystyna Pilch, poetka ze Święcan zachwalała kiszone buraczki, także w wierszu „Buraczek czerwony”. Przepis na paprykę z miodem dostaliśmy od Bernadety Samborskiej z Brzysk, a o właściwościach zdrowotnych czubrycy opowiedziała Teresa Macek.
Pomimo, że półki w sklepach mamią nas kolorowymi produktami, spróbujmy zrobić własne, domowe konfitury, przekonamy się wtedy, że ich niebywały smak przypomni nam nasze dzieciństwo.
W nowych wierszach poetek już słychać echa jesieni. Podzieliła się nimi Maria Tomasik prezentując swój nowy tomik „Babcia Marysia dzieciom opowiada”.